Schug

SCHUG2

Schug znany też w krajach arabskich jako Sahawaq to jeden z najpopularniejszych sosów używanych do izraelskich dań. Lekko ostry, z wyczuwalnym aromatem kolendry. W połączeniu z pastą Tahini zawsze przywołuje mi na myśl słoneczny dzien w Tel Awiwie, poprawiając mi humor.


schug1
schug3

SCHUG

na ok 3/4 szklanki sosu

1 szklanka grubo posiekanej, świeżej kolendry

3/4 szklanki dowolnej ostrej papryczki, posiekanej wraz z pestkami

3 ząbki czosnku

1/3 szklanki oleju lub oliwy

1 łyżeczka kminu

1 łyżeczka soli

Umieść wszystkie składniki w mikserze i miksuj do momentu uzyskania konsystencji pasty

Sos można przechowywać w lodówce do 3 tygodni. Może on przybrać ciemnozielony kolor - jednak jest to normalne zjawisko, spowodowane ciemnieniem kolendry.