Schug znany też w krajach arabskich jako Sahawaq to jeden z najpopularniejszych sosów używanych do izraelskich dań. Lekko ostry, z wyczuwalnym aromatem kolendry. W połączeniu z pastą Tahini zawsze przywołuje mi na myśl słoneczny dzien w Tel Awiwie, poprawiając mi humor.
SCHUG
na ok 3/4 szklanki sosu
1 szklanka grubo posiekanej, świeżej kolendry
3/4 szklanki dowolnej ostrej papryczki, posiekanej wraz z pestkami
3 ząbki czosnku
1/3 szklanki oleju lub oliwy
1 łyżeczka kminu
1 łyżeczka soli
Umieść wszystkie składniki w mikserze i miksuj do momentu uzyskania konsystencji pasty
Sos można przechowywać w lodówce do 3 tygodni. Może on przybrać ciemnozielony kolor - jednak jest to normalne zjawisko, spowodowane ciemnieniem kolendry.
Copyrights to Ewa Jakubowska